React vs Angular

Postoji niz jezika koji su dostupni kada se piše program. U ovom članku ćemo se pozabaviti jezikom JavaScript.  JavaScript je nadaleko poznat kao programski jezik koji je prvobitno dizajniran za pisanje programa koji su deo web stranica.

React vs Angular

Ipak, mnogi programeri koriste JavaScript u druge svrhe, kao što su pisanje aplikacija za mobilne telefone ili automatizacija. Prema Atvoodovom zakonu „Svaka aplikacija koja se može napisati u JavaScript-u će na kraju biti napisana u JavaScript-u.”

Bez obzira na JavaScript, profesionalci za kodiranje, uključujući Java programere, moraju da odluče koji 'framework' će koristiti kada započinju novi projekat. 

Da biste obezbedili trajnost projekta, ali i da biste ga održavali i skalirali u budućnosti, morate da imate najbolji framework za novi sistem, aplikaciju ili sajt koji radi na JavaScript-u. Postoji mnogo JavaScript alata dostupnih na tržištu i može biti pravi izazov odabrati pravu tehnologiju za svoj projekat.

Svi ovi alati su dizajnirani za rešavanje problema, ali postoje važne razlike koje ne treba zanemariti. U ovom članku ćemo pokriti prednosti/nedostatke korišćenja React.js i Angular-a kako bismo vam pomogli da donesete informisanu i kompetentnu odluku.

React vs. Angular – Ključna razmatranja

Neki ljudi veruju da se React i Angular ne mogu porediti jer je Angular MVC framework sa punim stekom, a React je samo biblioteka za prikaz. Upravo suprotno – obe aplikacije su spremne da isporuče tehnologije visokih performansi koje mogu da podrže najambicioznije ciljeve.

Iako je linija između ove dve tehnologije veoma tanka, postoje prednosti i nedostaci obe , koje treba da razmotrite pre nego što napravite izbor. Studija StackOverflov-a pokazuje da je React malo popularniji od Angulara – 60% naspram 40%. Ali da li to znači da biste se trebali odlučiti za React?

Da bismo vam olakšali ovu odluku, pripremili smo listu za poređenje kako bismo proširili vaše razumevanje. Argumenti navedeni u ovom članku zasnovani su na našem stvarnom iskustvu.

React.js

React.js je popularna, široko korišćena JavaScript biblioteka otvorenog koda za pravljenje korisničkih interfejsa. Napravio ga je 2011. godine softverski inženjer Fejsbuka Džordan Vok. Cilj je bio spojiti nove pristupe prikazivanju i brzinu JavaScript-a kako bi se napravile veoma dinamične web stranice. Ovo je projekat otvorenog koda, a od 2013. godine i koristi ga znatan broj vodećih svetskih kompanija, uključujući Yahoo, Dropbox, Airbnb, Pinterest, Slack, Udemy i Netflix. Jedinstveno za React je kombinacija jednostavnosti razvoja i snažne posvećenosti stvaranju korisničkog iskustva. Gotovo ste potpuno slobodni da izaberete biblioteke modela i kontrolera s obzirom da je React sloj prikaza MVC modela.

React.js se smatra jednim od najboljih open-source projekata Fejsbuka i Instagrama. Omogućava vam da koristite komponente koje već imate. Brži i efikasniji razvoj, te manje grešaka koje možete lako pronaći i ispraviti.

S druge strane, Angular je JavaScript framework napisan u TypeScript-u. Osmislio ga je Google, a trenutno ima osam verzija. Angular 2 je potpuno preinačenje AngularJS-a, a ta verzija je bila velika promena.

Za razliku od React-a, Angular predstavlja kompletan MVC framework. Angular je korišćen u nekim od velikih Google projekata, kao što je AdWords.

Kompanije koje koriste Angular uključuju General Motors, Nike, Forbes, Telegram, PayPal i UpWork. 

Najnovije ažuriranje – Verzija 9 – predstavljena je tržištu u februaru 2020. Došla je sa mnogim poboljšanjima, od kojih je glavno potpuno prebacivanje na Ivi renderer kao podrazumevani kompajler za sve Angular aplikacije.

Ključna razlika između ova dva framework-a je u tome što je React JavaScript biblioteka, kreirana pomoću JavaScript-a, a Angular je kompletan MVC framework, dizajniran pomoću TypeScript-a.

Korisničko iskustvo

I Angular i React dolaze sa raznim kvalitetnim alatima. Međutim, oni koji se zalažu za kodiranje u klasičnom JavaScript-u možda smatraju da je React prikladnija opcija. Ako imate iskustva sa JavaScript-om, proces učenja će vam biti mnogo lakši uz React.

Kompatibilnost sa novim verzijama

Ako se odlučite za ReactJS, videćete da je potpuno kompatibilan sa svojim starijim verzijama. Različita izdanja biblioteka mogu se lako dodati vašoj web aplikaciji, a stara se mogu lako ažurirati nasleđivanjem svojstava.

Situacija je malo komplikovana kada je u pitanju Angular. To je zato što je AngularJS potpuno prepisan u Angular 2. Kao rezultat toga, drugo izdanje framework-a označilo je kraj kompatibilnosti sa novijim i starijim verzijama. Morate da instalirate sve ispravke iz novije verzije da biste mogli da dodate komponentu iz Angular 2 u Angular 3. Ovo može da zakomplikuje proces i negativno utiče na vaš projekat.

Podrška zajednice

S obzirom na široku primenu, Angular ima jaču podršku od React-a. Shodno tome, možete pronaći gomilu dokumenata i vodiča bez potrebe da se obratite zajednici. S obzirom na to da veliki broj programera koristi Angular, postoji niz onlajn resursa koje možete koristiti za traženje odgovora i rešenja za specifične probleme.

Kada je u pitanju React, čini se da su „pravila igre“ malo drugačija. Postoji stabilna i ogromna zajednica, ali tehnička podrška je malo složenija od onoga što biste očekivali. To znači da pronalaženje dokumentacije sa pravim informacijama o implementaciji može biti izazovno. 

Renderovanje

Pošto ReactJS koristi virtuelni DOM, najbolje se koristi za dinamičke i jednostrane aplikacije i omogućava brze reakcije na promene podataka. Angular (koji koristi DOM pretraživača), s druge strane, je adekvatnije rešenje za kreiranje mobilnih aplikacija na više platformi, kao i progresivnih web aplikacija i softwera na nivou preduzeća.

*Oba 'framework'-a koriste jednosmerno i dvosmerno povezivanje podataka.

Oba 'framework'-a dolaze sa specifičnim načinom obrade DOM-a. Ovo utiče na prikazivanje završne stranice prikazane na strani korisnika. Za React, to znači kloniranje DOM-a, obradu kopije i poređenje rezultata sa izvorom. React zatim zamenjuje delove u originalnom dokumentu koji se razlikuju od obrađene verzije.

Stvari su malo drugačije sa Angularom koji deli DM u dve niti, gde pretraživač (na strani korisnika) upravlja DOM prikazivanjem. Istovremeno, glavna nit (na strani servera) učitava kod i usluge.

Ipak, ne biste trebali misliti da se prikazivanje vrši na strani korisnika, jer serveri i dalje vrše vizualizaciju. Ovo je od ogromnog značaja za aspekt SEO jer će Google botovi dobiti ispravnu stranicu kada je indeksiraju.

Da sumiramo – ako uporedimo metodologiju renderovanja i mogućnosti React-a i Angulara, React je nesumnjivo pravi izbor.

Za i protiv React-a i Angular-a
Za i protiv React-a

Ako ga koristi iskusan programer, React postaje moćan alat za kreiranje pouzdanih i skalabilnih proizvoda. To je isplativo rešenje, pogodno za SEO i popularno zbog skraćenog vremena za izlazak na tržište. Što se programera tiče, React je savršeno rešenje zbog svog pristupa zasnovanog na komponentama i skraćenog vremena razvoja.

+

  • Potpuna kompatibilnost 
  • Ponovna upotreba komponenti
  • Virtuelni DOM
  • Uspešna zajednica
  • Lako se uči i koristi
  • Poboljšanje performansi/brzine
  • Alati
  • Jednostavan za testiranje / otklanjanje grešaka
  • Isplativost
  • Odlično korisničko iskustvo
  • SEO-friendly
  • Prilagodljivost

-

  • Visok tempo razvoja
  • Nedostatak konvencija/dokumentacije
  • Složenost JSKS-a

Prednosti i mane Angular-a

Već smo objasnili prednosti i nedostatke React-a, a sada je vreme da saznamo zašto je Angular dobra opcija (ili ne).

+

  • Vanilla JS
  • Arhitektura zasnovana na komponentama = viši kvalitet koda
  • Prilagođene direktive
  • Besprekorna ažuriranja zahvaljujući Angular CLI
  • Dvosmerno povezivanje podataka
  • Ogromna zajednica
  • Održivost

-

  • Performanse
  • Kompleksno 
  • Ograničene SEO opcije
  • Interfejs sličan materijalnom dizajnu
  • Podeljena i divergentna zajednica
  • Migracija starih sistema koja oduzima mnogo vremena
  • Problemi sa kompatibilnošću – potrebna su ažuriranja

S obzirom da Angularov MVC 'framework' ne zahteva nikakve dodatne biblioteke da bi bio kompletan, može se činiti da je ovaj framework pravi izbor za vas. React takođe zahteva druge biblioteke, ali to zavisi od ciljeva vašeg projekta. Kao nezavisna biblioteka pogleda, React je izuzetno svestran u pomaganju da izgradite korisničko iskustvo. Štaviše, veoma je fleksibilan u pogledu toga sa kojim bibliotekama želite da radite.

Angular koristi pravi DOM, zbog čega treba da prođe kroz celu strukturu HTML-a da bi pronašao šta treba da se promeni i „mutira“ stablo da bi primenio promene. React, s druge strane, koristi virtuelni DOM, što znači da samo prati razlike između trenutnog i starog HTML-a i ažurira ga na odgovarajući način.

Ako se odlučite za React, React Native će vam pomoći da napravite zaista izvorne i višeplatformske mobilne aplikacije, ali i da kreirate komponente i povežete ih u Java, Swift ili Objective-C kod. Iako ima malo drugačiju sintaksu od React-a, lako ćete ga naučiti. Sa Angularovim NativeScript-om, koji se koristi za pravljenje matičnih iOS i Android aplikacija, razlika će biti zanemarljiva.

Znajući da je Angular punopravni MVC framework, postoji čitava lista stvari koje treba naučiti, uključujući komponente.

Angular dolazi sa gomilom odličnih alata i funkcionalnosti spremnih za upotrebu. React je, s druge strane, malo manjkav kada su u pitanju opcije spremne za upotrebu, ali takođe dolazi sa bogatom i preciznom dokumentacijom i posvećenom zajednicom koja će vam pomoći da izgradite projekat od nule.

Iako prednosti korišćenja React-a možda ne izgledaju sasvim očigledne, mi ga biramo jer se obično bavimo projektima sa izazovima u pogledu performansi. Štaviše, volimo mogućnost da imamo potpunu slobodu frontenda..