Magento vs Sylius: Debata koja se ne završava

PHP 'framework'-ovi su nesumnjivo najčešće birano rešenje za razvoj web-a. Na tržištu postoji niz dostupnih PHP 'framework'-ova, a ovaj članak će govoriti o prednostima i nedostacima Sylius-a i Magenta, koji su među najpopularnijim ove vrste za većinu web programera.

Magento vs Sylius

Možda će biti prilično izazovno odabrati pravi framework za vaš projekat s obzirom na njegove specifične prednosti i nedostatke. Da bismo vam pomogli da donesete pravu odluku, pripremili smo brzo poređenje između Magenta i Syliusa. 

Prednosti i mane Magenta

Budući da je platforma otvorenog koda, Magento vam omogućava da modifikujete izvorni kod u skladu sa vašim potrebama i zahtevima projekta, prilagodite šablone i na kraju, isporučite željenu funkcionalnost. Pored toga, Magento je fleksibilan u smislu omogućavanja integracije trećih strana – uvoz proizvoda, na primer. Analiza performansi web stranice je brza i laka, a omogućava vam i da prikupljate informacije u realnom vremenu.

Zajednica (community)

Kao jedna od najčešće korišćenih platformi za e-trgovinu na svetu, Magento ima impresivnu zajednicu korisnika. Ovo je rezultiralo razvojem raznih ekstenzija i dodataka. Brza podrška osigurava da kada naiđete na problem, imate brojne resurse da ga brzo i rešite.

Bundle of Features

U poređenju sa Shopify, Volusion ili WooCommerce, Magento se naširoko koristi za niz funkcija koje vam omogućavaju da upravljate više prodavnica i podržavaju više jezika, lokacija, cena i valuta. Koristeći Magento, možete ponuditi drugačiju cenu za svoje osoblje ili VIP osobe.

Verzija zajednice Magento pruža prednost uživanja u brojnim funkcijama koje se ne mogu naći na drugim platformama.

Prilagodljivost

Svaki put kada neko pokrene mali biznis, to je sa idejom da se proširi u budućnosti. Zajedno sa proširenjem, vaša platforma za e-trgovinu treba da bude u stanju da podnese konstantno rastuću količinu proizvoda i prodaje. Za razliku od nekih platformi za e-trgovinu, Magento može da se nosi sa rastom i obrađuje hiljade proizvoda.

Naime, Magento je u stanju da obradi do petsto hiljada proizvoda i hiljade transakcija za sat vremena. Ovo je važno jer se Magento može prilagoditi bez ikakvih ograničenja.

Podešavanje

Praktično sve treba kodirati od nule. Magento sajt nudi mali broj tema dizajna, ali većina vlasnika preduzeća koji koriste CMS preferiraju jedinstvenu i prilagođenu lokaciju i zato angažuju Magento programera.

SEO-friendly

Magento Enterprise Edition je napravljen na način da se uskladi sa rastućim značajem SEO-a, čime je optimizacija stranica proizvoda i opisa pojednostavljena. On generiše URL-ove prilagođene SEO-u i meta opise, što vam štedi vreme jer nećete morati sami da ih kreirate.

Štaviše, sajtovi zasnovani na Magento-u su osetljivi na mobilne uređaje i zato su kompatibilni sa svim pretraživačima i veličinama ekrana. Ovo omogućava vašim klijentima da kupuju sa bilo kog mesta u svetu, koristeći bilo koji uređaj. Takođe je prilagođen Google-u jer pomaže vašem rangiranju u rezultatima pretraživanja.

Lako uređivanje

Pravljenje Magento sajta može biti pakleni posao, ali kada sve bude kodirano i pokrenuto, dodavanje i uređivanje novih proizvoda teče prilično glatko. Interfejs vam omogućava da lako nadgledate i uređujete stranice. Ako vam ručno upravljanje sajtom oduzima previše vremena, zahvaljujući Magento CMS-u možete pronaći kvalifikovane programere i SEO stručnjake koji će vam pomoći da upravljate svojim sadržajem.

E-trgovina kao dodatak može se naći u brojnim drugim CMS-ima, ali Magneto je specifičan jer je napravljen da bude usredsređen na prodaju. Shodno tome, smatra se jednim od najboljih izbora u kontekstu povećanja konverzija.

Opcija segmentacije Magento-a vam omogućava da ciljate kupce na osnovu njihove korpe i istorije kupovine, kao i da pružite relevantan sadrža. Štaviše, možete da prilagodite promocije na licu mesta i da šaljete prilagođene kupone, omogućavajući tako vašim klijentima da vide samo sadržaj oglasa koji se odnosi na proizvode na koje su kliknuli, kupili ili dodali u svoju korpu.

Ostale funkcije, kao što su preporuke proizvoda i povećanje prodaje na stranicama proizvoda i plaćanja, olakšavaju putovanje klijentima kroz vaš sajt i poboljšavaju njihovo iskustvo kupovine.

Na kraju, postoji plaćanje na jednoj stranici, tako da je veća verovatnoća da će klijenti ostati na istoj (i nastaviti da kupuju).

Mobile Friendly

Da biste uspeli u e-trgovini, konfiguracija prilagođena mobilnim uređajima je jednostavno nešto bez čega ne možete. Očekuje se da će prodaja mobilnih uređaja porasti za 22,3% na 3,56 biliona dolara u 2021.*

S obzirom na sve veći broj mobilnih korisnika (trenutno na 5,1 milijardu), ne očekuje se da će mobilna trgovina uskoro prestati da raste.

S obzirom na ovaj trend, onlajn prodavci moraju da izgrade svoju strategiju na činjenici da se pretraživanje interneta ne može premestiti na mobilne uređaje. Magento je prilagođen mobilnim uređajima jer omogućava jednostavno i pojednostavljeno kreiranje mobilnog sajta ii pruža visokokvalitetno iskustvo, što je jedan od neophodnih preduslova za rast prodaje i nižu stopu posete samo jedne stranice.

S druge strane…

Bez obzira koliko se Magento smatra moćnim u smislu prilagođavanja vašim potrebama i upravljanja stotinama hiljada pojedinačnih proizvoda, on dolazi sa nizom nedostataka koje morate uzeti u obzir pre nego što odaberete pravu platformu.

Cena

Magento dolazi u mnogim verzijama, a samo zajednica je dostupna besplatno. Enterprise verzija koštaće vas najmanje petnaest hiljada dolara, dok je Premium Enterprise verzija Magenta, namenjena velikim preduzećima, dostupna po ceni od najmanje pedeset hiljada dolara za godinu dana.

Postoji i naknada treće strane, u slučaju da ne možete sami da instalirate proširenje. Većina trgovaca bi ovo smatrala previše ekstravagantnom avanturom. Stoga je cena svakako jedan od ključnih nedostataka Magenta, koji se inače smatra jednom od najboljih platformi za e-trgovinu.

Nedostatak programera

Zbog velike zajednice korisnika i programera, jedan od ključnih nedostataka korišćenja Magento-a je činjenica da je malo verovatno da ćete naći autentične Magento programere. 

Pored toga, hiljade datoteka i stotine tabela baze podataka čine Magento pravim izazovom za savladavanje. Čak i ako imate dovoljno sreće da pronađete autentičnog programera, njegove/njene cene će vam zadati glavobolju.

Dugotrajnost

Zbog sporog vremena učitavanja, prilagođavanje može biti teško izvršiti. Trebaće vam još više vremena da pređete sa drugih platformi za e-trgovinu na Magento i uvezete podatke.

Sporo učitavanje je uzrokovano fleksibilnom arhitekturom Magenta, što proces postavljanja čini prilično složenim i dugotrajnim. Ovaj nedostatak se smatra veoma diskutabilnim jer je sporo vreme učitavanja specifično samo za verzije zajednice, dok su Enterprise i premium Enterprise verzije prilično brze.

Hosting

Za ovo iće vam biti potreban namenski server. Magento bi trebalo da bude konfigurisan na serveru koji vi ili vaš programer poznajete, što znači da se ne može hostovati na drugim normalnim platformama za hostovanje. Da biste se bavili optimizacijom, vama/vašem programeru će biti potrebne veštine visokog nivoa.

Loša podrška za proizvode

Cena podrške za proizvod za Magento je takođe jedna od njegovih ključnih nedostataka, jer troškovi programera i konsultanata za Magento mogu biti prilično visoki. Štaviše, podrška za Magento forum je daleko od onoga što vam je potrebno ili onoga što biste očekivali da vam pruži. Kako ne postoji organizovani nadzor, zvanična podrška je preplavljena neželjenom poštom. Nemogućnost da pronađete pomoć za bilo koji od vaših problema u vezi sa Magentom ili postanete plen prevarama je jedan od nedostataka ovog framework-a.

Sylius – rastući potencijal iza otvorenog koda

Veća je verovatnoća da ćete pronaći kompetentnog Sylius programera koji može da se specijalizuje za isti, nego odličnog Magento programera. Magentu nedostaje prošireno okruženje za testiranje koje smanjuje mogućnost razbijanja bilo kog obaveznog dela aplikacije promenama programera. Sa Syliusom se to ne dešava.

Konačno, u poređenju sa Magentom, Siliusu je potrebno 0,5 sekundi za učitavanje stranice bez mehanizama za keširanje u dev modu, za razliku od Magento-a (do) 30-ih. Nepotrebno je reći da čini čuda za performanse i značajno smanjuje troškove održavanja.

Vrhunski kvalitet koda, robusna kultura testiranja, ugrađeni Agile (BDD) radni tok i izuzetna fleksibilnost čine Silius odličnim izborom. Njegov izuzetan REST API je nesumnjivo najbolje rešenje za integracije, kao i za stvaranje jedinstvenog korisničkog iskustva na svim uređajima.

Rastuća zajednica

Silius je 100% besplatan i otvorenog koda (MIT licenca). Sa sve većim brojem korisnika na Slack-u i njegovom Github rejtingu, Silius ga čini vrhunskim rešenjem za e-trgovinu (pored WooCommerce-a i Magento-a). Sa preko 100 ekstenzija napravljenih za njega i drugim proširenjima iz Simfoni zajednice (sa svim Symfony paketima koji rade u Siliusu), sve više se prepoznaje kao platforma izbora za sve veći broj korisnika. Pogotovo što mnoga proširenja za Magento 1 to nisu.

U poređenju sa Magentom, Siliusovo vreme na tržištu je znatno kraće. Zbog kvaliteta Siliusovog okruženja, ono se može proširiti na standardizovaniji i organizovaniji način. Kao rezultat toga, sličan B2C sistem bi mogao da se uradi tri puta brže sa Siliusom nego sa Magento 2. Sylius je takođe pogodniji za programere u smislu pisanja dobrog koda, ali i lakši za proširenje i održavanje, dok je Magento pun antišablona.

Silius Philosophy

Kompleksna arhitektura i mnoštvo funkcija su svakako prednosti Magenta kao platforme za e-trgovinu koja omogućava kreiranje kompleksnih B2C & B2B sistema. Ako date prednost proširivosti u odnosu na broj funkcija, verovatno ćete koristiti samo 10 – 20% Magento-ovih funkcija da biste se integrisali sa drugim sistemima za razne funkcionalnosti ili primenili prilagođenu logiku za njih.

Stručnjaci tvrde da je Sylius sposoban da reši 70 – 80% tipičnih problema e-trgovine. Funkcije mogu biti integrisane sa DAM, CMS, PIM ili alatima za automatizaciju tržišta koristeći redove (AMKP protokol) ili API (HTTP protokol).

Silius je odličan za razvoj bilo koje vrste e-trgovine – B2C, B2B, pa čak i C2C. Konačno, njegova odvojena arhitektura (prodavac i potrošač nezavisno rade i upravljaju svojim resursima) čini suvišnim korišćenje celog Sylius steka, već samo nekih njegovih komponenti. Ovo može biti od velike pomoći ako kreirate prilagođenu aplikaciju za e-trgovinu, što je prednost koju ne možete pronaći u Magentu.

Proces nadogradnje

Pred vama je naporan posao ponovnog pisanja cele platforme za nadogradnju sa Magento 1 na Magento 2. S druge strane, koncept semantičkog verzionisanja je jedna od fokusnih tačaka u Silius-u koja korisnicima pruža adekvatna uputstva za nadogradnju koja će pojednostaviti proces. Nadogradnja sa Simfoni 3 na Simfoni 4 i praćenje svakog Symfony izdanja čine Sylius najmodernijim rešenjem za e-trgovinu. Za nadogradnju čak i najsloženijih projekata potrebna je jedna nedelja (najviše).

Na kraju, ali ne i najmanje važno, uz Silius Plus dobijate sve prednosti otvorenog koda i još mnogo toga. Uključuje skup funkcija za preduzeća, kao što su:

  • Napredne korisničke dozvole
  • Inventar sa više izvora
  • Delimično ispunjenje naloga
  • Lojalnost

Syilius je nesumnjivo najbolji 'framework' za e-trgovinu sa kojim smo imali priliku da radimo. Napravljen za razvoj i održavanje, omogućava vam da isporučite iste funkcionalnosti za manje vremena od Magento-a. Fleksibilan je, oslobođen tehnoloških dugova i zasnovan na Symfony-u za koji lako možete pronaći vešte i iskusne programere.

Postoji ogroman potencijal sa Siliusom jer se očekuje da zameni Magento – barem na srednjem tržištu. Za moderne rastuće kompanije Sylius je mnogo efikasnije i jeftinije rešenje. Njegovo razvojno okruženje i odvojena arhitektura čine rad lakšim, stabilnijim, sigurnijim i prilagodljivijim, a takođe i skalabilnijim od Magenta.

Da sumiramo sve u jednoj rečenici - ako tražite moderan, okretan, fleksibilan i softwer  orijentisan na kupce za e-trgovinu koji može da realizuje pun potencijal vaše ideje i uskladi je sa zahtevima različitih tržišta, Sylius je pravo rešenje.