Kako napraviti veb sajt u  samo 10 koraka

Da li ste spremni da napravite svoj prvi veb sajt? Sve što treba da uradite jeste da ispratite ovih 10 koraka.

Kako napraviti veb sajt u  samo 10 koraka

Od planiranja do implementacije, kreiranje veb sajta može biti težak zadatak. U ovom članku, želimo da navedemo 10 glavnih koraka koje je potrebno da ispratite ukoliko planirate da napravite sajt online. 

  1. Pre nego što počnete da oblikujete veb sajt, morate definisati svoj glavni cilj, ali i svoju ciljanu publiku. Morate da razmišljate o svrsi veb sajta koji gradite. To može biti, na primer, veb sajt za e-trgovinu ili portfolio. Nakon toga, razmišljamo o korisnicima koji će posećivati taj veb sajt - našoj ciljanoj publici. Glavni cilj je prepoznati njihove potrebe i zatim im i ponuditi iste. 
  2. Kreiranje strukture. Sada moramo razmišljati o strukturi veb sajta. Mapa sajta bi ovde bila od velike koristi. Koristićemo je za nabrajanje glavnih stranica i njihove hijerarhije.
  3. Navigacioni meni. Sve što treba da znate o kreiranju navigacionog menija je da mora pružiti korisničko iskustvo koje je logično sređeno i lako za korišćenje. 
  4. UI. Četvrti korak je UI - korisnički interfejs. Ono što će vam pomoći ovde je razvoj "wireframes" ili "mockups". Oni su savršeni za vizualizaciju rasporeda i dizajna svake stranice.
  5. Kako će izgledati vaš brend? Jasno je da želite da vaš veb sajt bude prepoznatljiv vašoj ciljnoj publici i korisnicima koji će ga posetiti. Odaberite šeme boja, tipografiju i vizuelne elemente za svoje svrhe i ciljeve.
  6. Kreiranje sadržaja. Razmislite o tekstu, ali i slikama i video sadržaju kako biste popunili svoj novi sajt na najbolji mogući način. 
  7. Optimizacija. Morate da optimizujete svoj veb sajt kako bi se pojavio u Google pretraživaču. Vaš veb sajt neće imati mnogo uspeha ako ne znate kako da implementirate neke od najboljih SEO praksi. Meta naslovi i meta opisi su korisni za ove svrhe, takođe i ključne reči, koje moraju da budu pažljivo birane. 
  8. Platforme. Koju platformu za razvoj ćete koristiti? Da li ćete se opredeliti za WordPress, Joomla, ili Drupal za CMS bazirane sajtove, ili HTML/CSS/JavaScript za prilagođeni razvoj?
  9. Razvoj vašeg novog veb sajta. Za ovaj korak nam je potrebno dosta tehničkog znanja. Moramo da kreiramo front end koristeći HTML, CSS, i JavaScript za raspored, stilizovanje, i interaktivnost.
  10. Šta ćemo učiniti sa funkcionalnostima na pozadini? Naš veb sajt ne može pravilno da funkcioniše bez pozadinskog dela posla (back end). Za takve svrhe, korišćenje serverskih jezika poput PHP, Python, ili Node.js za dinamičan sadržaj, interakcije sa bazom podataka, i obradu formi je veoma korisno.

To bi bilo sve, osim što ćete takođe morati integrisati različite dodatne funkcije. Ovo se može postići putem integracije sa društvenim mrežama, kao i putem kontaktnih formi.

Ne zaboravite da testirate, debagujete, i popravite probleme ako i kada je potrebno. Implementacija mera bezbednosti je svakako još jedan preporučljiv korak, a posle, možete da počnete da pratite performanse veb sajta, kako biste ga pravilno usmeravali u budućnosti.

young-serious-webdesigner-working-over-new-website-2023-11-27-05-14-34-utc.jpg

Niste sigurni da ćete moći da ispratite sve navedene korake sami? Ova web agencija vam može pomoći da ostvarite svoju ideju.