Kako odabrati kvalitetnog hosting provajdera?

Da li kreirate novu veb stranicu? Ako ste već izabrali ime domena, sledeći zadatak bi definitivno bio izbor veb hostinga. Kada tražimo kvalitetan hosting, mi zapravo tražimo pravi hosting paket i kompaniju za isti.

Kako odabrati kvalitetnog hosting provajdera?

Pa, počnimo ovu priču sa kompanijom za hosting... Najvažnije što treba da znate je da se ovde moramo fokusirati na brzinu, podršku i sigurnost. Nažalost, sve te informacije ne možete dobiti pre nego što postanete korisnik određene hosting kompanije, ali ono što možete je pronaći potrebne informacije na Internetu. I upravo takve korisne informacije ćemo ovde sa Vama i podeliti...

U redu, pre nego što počnemo da se upoznajemo sa svim važnim koracima u procesu izbora kvalitetnog hostinga, važno je reći da je dobro prvo testirati tehničku podršku. Zašto? Jednostavan razlog - treba će Vam ako naiđete na problem (i sigurno ćete se s njim suočiti, samo je pitanje vremena). Iz tog razloga, brzina kojom tehnička podrška odgovara na Vaše zahteve je dakle veoma važna.

* Zanimljiv savet - imajte na umu da ćete, ako odaberete lokalnu hosting kompaniju, sve probleme moći brže da rešite telefonom, što je daleko jeftinije od poziva za inostranstvo, zar ne?

Koje su vrste hostinga?

Pre svega, najvažniji tip koji želimo da pomenemo je deljeni hosting, jer ga većina ljudi koristi. Ova vrsta hostinga je najbolji izbor ako je Vaša kompanija male ili srednje veličine. Kod deljenog hostinga nekoliko lokacija se nalazi na jednom serveru, a sve ostale zadatke u vezi sa održavanjem veb lokacija preuzima sama hosting kompanija. 

Virtuelni privatni server (VPS) je sledeći termin koji biste trebali znati. To je zaseban deo softvera i potpuno je neovisan. Sajtovi i kompanije koji koriste određene aplikacije i imaju veće potrebe često se odlučuju za ovu vrstu jer pruža mnogo bolju fleksibilnost i donosi dodatne mogućnosti.

Namenski serveri su treća vrsta hostinga. Ovaj tip najlakše je objasniti samo jednom rečenicom - ceo računar je samo Vaš! Savršen izbor za nekoga kome je potreban hosting za velik i ozbiljan posao. Naravno, to je i najskuplji izbor.

O brzini procesora i kadrova

Nemojte sebi zadati glavobolju dok razmišljate o tome koji je hosting paket pogodan za Vas. Lakše je usredsrediti se na važne stavke prilikom njegovog izbora. Pogledajmo šta provajderi hosting usluga zapravo naplaćuju kada se odlučite za deljeni hosting. To su, naravno, protok, ali i upotreba diska na računaru. Odvojite samo dve minute svog slobodnog vremena i postavite sebi sledeća pitanja - Koliko ćete zaista imati posetilaca na sajtu? Koliko sadržaja planirate da prezenetirate? Svima je jasno da različiti multimedijalni sadržaji zahtevaju više prostora, a ako je Vaša veb lokacija zaista pretrpana fotografijama i video zapisima, pametno je razmisliti o izboru boljeg hosting paketa. 

Da li posedujete e-poštu sa ličnim domenom? Imajte na umu da je ovo takođe stavka koja zahteva prostor na disku. U stvari, kada malo bolje razmislimo o svim onim podacima kojima će biti potreban prostor, najbolji savet je da obavezno uzmete SSDs umesto standardnih hard diskova.

Takođe smo pripremili i malo terminologije koja će Vam olakšati ceo ovaj proces...

1. Propusni opseg (Bandwith). Ovaj izraz predstavlja koliko će podataka moći da dođe do Vaše veb lokacije, kao i koliki će promet stići od samog korisnika. Jednostavan zaključak? Što više podataka se može razmeniti, to bolje.

2. Addon domeni. Da li ste znali da sa svojim novim hosting nalogom možete povezati više domena? Addon domeni zapravo predstavljaju broj ovih imena domena. Dakle, birajte u skladu sa svojim potrebama.

3. Uptime. Veoma važno - koje je bezbedno vreme za koje je moguće pristupiti Vašoj veb lokaciji? 100% ne zvuči realno, ali se i dalje fokusirajte na 99%.

Kako hosting geolokacije utiču na SEO sajta?

Jasno nam je da na SEO optimizaciju utiču različite stvari, ali takođe je kristalno jasno da je jedna od najvažnijih stavki brzina učitavanja, na šta veb hosting sigurno može uticati. U brzom svetu kakav je i današnji, niko ne želi da čeka da se stranica učitava minutama. Pa, kako bismo zadržali posetioce, a time i ostvarili profit, dobro je znati kako geolokacija hostinga utiče na SEO rangiranje. Naravno, brzina učitavanja Vaše veb stranice nije ista ako se veb hosting nalazi u vašoj zemlji ili na drugom kontinentu. Iako je naš svet dobro umrežen, zapravo je najbolje imati najbližu moguću lokaciju hosting servera. Ako nađete odličnu ponudu za hosting u Vašoj zemlji, znajte da je to uvek najbolja opcija.

SSL sertifikat i njegovo značenje

Za potpuno sigurnu mrežnu komunikaciju i razmenu podataka važno je naučiti šta je SSL sertifikat. Predstavlja kod na Vašem serveru koji kreira šifrovanu vezu. Podaci o identifikaciji su takođe sadržani u ovom delu koda, stvarajući najsigurniju komunikaciju na mreži. Da li Vam je potreban? Odgovor je jednostavan - da, potreban Vam je, jer će Vaši posetioci verovati veb lokaciji koju posećuju. Ako imate SSL sertifikat, i mrežne transakcije postaju potpuno sigurne.

Dakle, može li ovaj sertifikat uticati na SEO rangiranje? Može se reći da SSL utiče na SEO zbog pečata poverenja koji korisnici širom planete vole, kao što su GeoTrust, Simantec i Thavte. Naravno, i sam Google će prepoznati sigurnost i pouzdanost Vaše veb stranice, pa će je zato i bolje rangirati. Sigurna veb lokacija koja uliva poverenje = više posetilaca.

Zaključak? Još jednom se zapitajte ova dva pitanja - Koliko ćete zaista imati posetilaca na veb sajtu? Koliko ćete sadržaja plasirati? I, naravno, razmislite o svom budžetu, kao i o ponudama i lokaciji hosting servera i kompanija.