Drupal

Da li ste u potrazi za platformom koja može da Vam pomogne u upravljanju sadržajem? Mnogi korisnici širom sveta tvrde da je Drupal idealna platforma za to! Ukoliko treba da upravljate određenim sadržajima na Joomle-u ili u Wordpress-u, ovaj sistem će Vam to i omogućiti. Najvažnija stvar je da uopšte ne morate da budete tehnički korisnik da biste uživali u svim dobrobitima ovog sistema za upravljanjem sadržaja.

Od sada, na lak način možete da dodate, promenite, ažurirate, ili pak uklonite određeni sadržaj sa bilo koje web stranice.

Izgradite sajt po svojoj želji - blogove (sa komentarima), header/footer, stranice bilo kog tipa i slično.

Mnogi korisnici Drupal često porede sa samim Wordpressom, ali mi ćemo Vam dokazati da ovaj sistem zapravo prevazilazi mogućnosti ''konkurencije'', iz razloga što može da se koristi i kao 'framework' za aplikacije (mnogima poznato i kao 'application framework').

Sada ćemo Vam objasniti kako radi Dupal, te na koje sve načine ga možete koristiti. Pa, krenimo redom!

Šta Vam nudi Drupal i koji su pojmovi koje morate da usvojite da biste pravilno rukovali ovim sistemom za upravljanje sadržaja?

Već smo rekli da Drupal omogućava kreiranja različitog sadržaja te blogova, ali nismo Vas upoznali da sa ovim sistemom možete da kreirate i navigacione strukture te menije, kao i da kompletno upravljate komentarima te samim korisnicima koji ih ostavljaju na blogu. 

Da biste sve to ostvarili, vrlo je dobro da naučimo i dobro poznati Drupalov ''leksikon''.

1. Čvorovi. Ovo je osnovna jedinica u sistemu, mnogima poznata i kao ''Nodes''. Možete da koristite dve vrste čvorova - one koje služe za kreiranje stranice, i druge za blogove. Jedinstvena URL adresa je ono što ih čini drugačijim od drugih.

2. Vrste sadržaja. Ukoliko pitate korisnike koji već znaju sve tajne Drupala - koja je najkorisnija karakteristika ovog sistema? Svi će Vam jednoglasno reći da je to definitivno ''Content Types''. Dakle, ovde postoje dva tipa sadržaja, a to mogu biti osnovne stranice i blogovi. Od Vaših ličnih potreba će zavisiti da li ćete koristiti Drupal samo za naslove i polje tela (osnovne stranice), ili pak za nešto više, gde na primer za blog imamo i deo o autoru (mimo samog naslova i tela sadržaja). Kreirajte, ažurirajte, brišite, menjajte - sada je sve to mnogo brže, lakše i preglednije uz funkcije Drupala. Istražite dodatne module - najzad se ne morate plašiti unapređenih funkcija jer su i one predstavljene i odrađene na najjednostavniji način - koristite ih bez potrebe tehničkog znanja.

3. Blokovi. Deo bez URL-a, čini statitčki ili dinamički sadržaj. Želite da se određeni delovi sadržaja prikazuju na čitavoj lokaciji sajta? Lako ih možete dodeliti nekima od globalnih regiona. Primer? Autorska prava. Primer dinamičkog bloka? Deo za prijavljivanje korisnika. Nekada je za ovakav poduhvat bilo potrebno odvojiti sate, ali uz Drupal je to moguće rešiti u samo nekoliko klikova.

4. Meni. Brzo i lako kreirajte, te po potrebni uklanjajte stavke menija. Ono što se pojavljuje u navigaciji Vašeg websajta od sada može brzo i lako da se menja. 

Za šta da koristim Drupal?

1. Pogledi. Mimo svih ostalih funkcija koje smo već naveli, smatramo da će ova značajka zanimati najveći broj korisnika i vlasnika sajtova. 

Ovo je ujedno i najpopularniji i najviše korišćen benefit Drupala - Views sekcija. Sam modul je od sada integrisan u sistem, a Vi ste u mogućnosti da napravite različite prikaze podataka na sajtu - tabele i dinamičke liste su samo neki od primera. Navedite kakav sadržaj prikazujete, koje su Vaše želje i ciljevi, odredite datume prikazavanja, te istaknite određene stranice, a Drupal će sve to odraditi za Vas!

Sve u svemu, sa Drupalom ste najzad u mogućnosti da kreirate multifunkcionalnu stranicu koja će Vam doneti mnoge benefite.

Višeslojna navigaciona struktura, bolji pregled sadržaja, automatizacija marketinga - od sada sve na jednom mestu, uz samo par klikova, bez tehničkog znanja!