Da li su Google mape bolje od OpenStreetMap-a?

Kada upoređuju Google mape sa OpenStreetMap-om, mnogi odmah tvrde da Google mape imaju veću pokrivenost u različitim zemljama. Zbog te činjenice, definitivno je vodeća mapa za mnoge moćne zemlje, poput SAD i Japana. Čak i kada uzmemo u obzir činjenicu da OpenStreetMap ima manju pokrivenost, donose neke druge prednosti koje se korisnicima sviđaju i koje mogu da budu veoma korisne. Na primer, sa OpenStreetMap-om, možete da uređujete mape sa svrhom da uključite nova mesta. Ponekad je to dovoljno, ali ponekad nije i korisnici se vraćaju na Google mape jer je njihov prikaz ulice definitivno detaljniji. U ovom članku ćemo napraviti poređenje između Google mapa i OpenStreetMap-a, tako da možete sami napraviti pravi izbor - ako i kada je potrebno.

Da li su Google mape bolje od OpenStreetMap-a?

Prednosti i mane Google mapa

Google Maps, proizvod čuvenog Google Inc., pokrenut je još 2005. godine. Od tada smo videli brojna ažuriranja i dodane nove funkcije koje su unapredile celokupno korisničko iskustvo ove mape. Programeri su definitivno primetili promene koje uključuju API usluge, kao što su napredni slojevi, saobraćaj rute, preklapanja i razne opcije za prilagođavanje uključujući dizajn naslova, rutiranje, uputstva i još mnogo toga.

Kada je reč o korisnicima, najveća promena je definitivno bila ona kada je istima omogućeno da integrišu sopstvena rešenja mapa.

Nedostaci, posebno u vezi sa programerima, bi bili to što oni jednostavno ne mogu da se igraju sa izvornim kodom Google mapa. Još jedna činjenica, koju korisnici vole da znaju, je da je često mnogo informacija ili podataka skriveno kada pokrenete Google mape. Neki kažu da su Google mape čak stvorile pogrešne granice za mnoge zemlje.

Zbog čega je Open Street Map sve popularniji?

OSM, kao projekat otvorenog koda, donosi neke različite prednosti u poređenju sa Google mapama. Na primer, održava ga OSM zajednica, koja obezbeđuje mape celog sveta. Najbolja stvar u vezi s tim je što se sve može slobodno uređivati. Iako mnogi ne znaju, Open Street Map je kreiran još pre Gugl mapa, 2004. godine, i u početku je bio neprofitno orijentisan.

Korisnici kažu da je Open Street Map odličan izbor umesto Gugl mapa jer sadrži skoro sve funkcije koje GM ima, ali je malo prilagodljiviji.

Geokodiranje i GeoDirection API

Recimo da napišete određenu adresu na Google mapama. To će vam dati koordinaciju, ali definitivno ne možete uneti bezbroj adresa. Postoji ograničen broj za dobijanje koordinacije, a nakon toga ćete morati da platite uslugu.

S druge strane, Open Street Map nudi potpuno besplatnu uslugu. Još jedna dobra stvar koju treba imati na umu je da se hostuje na privatnim serverima.

Kada je u pitanju poređenje GeoDirection API-ja, moramo reći da tu pobeđuje Google Maps, jer će izračunati ne samo razdaljinu, već i vreme koje morate da potrošite sa ciljem da dođete na željenu adresu. Google Maps računa za različita vozila, kao i vreme potrebno za pešake. 

OSM ne nudi ovo rešenje. Google Maps takođe pobeđuje kada je u pitanju poređenje dizajna – njegove žive boje i neverovatan dizajn su definitivno privlačniji korisnicima.

Još jedna činjenica koja Google mapama donosi više korisnika je činjenica da ima uslugu API mesta, što znači da ćete dobiti poštanski broj, državu, opštinu i grad određene adrese, dok to još uvek nije slučaj sa Open Street Mapom.

Različiti slojevi podataka i funkcije prikaza ulica

KML sloj, slojevi podataka o zemljotresima, kao i različiti slojevi koji se odnose na tabele i toplotne mape su deo Google mapa, dok OpenStreetMaps nema integrisane navedene slojeve.

Činjenica je da je funkcija prikaza ulice takođe bolja kada koristite Google mape jer nudi pogled od 360 stepeni. Za OSM, možemo reći da bi prednost bila da možete koristiti sve mape van mreže nakon što ih preuzmete. U mogućnosti ste da preuzmete bukvalno ceo globus (i to potpuno besplatno), dok vam Google mape omogućavaju da preuzmete i koristite van mreže samo mali deo cele mape.

Zaključak

Očigledno je da Google mape i dalje nude bolju uslugu i korisničko iskustvo. Ipak, za one koji znaju kako da preuzmu različite funkcije iz Mapbok ili Mapkuest servisa i integrišu ih u OpenStreetMap, takve poteškoće mogu biti rešene. Korisnici će verovatno nastaviti da koriste Google mape, dok programeri mogu da iskoriste svoje znanje i dobiju poboljšano i još bolje iskustvo od OpenStreetMap-a. Imajte na umu da OpenStreetMap predstavlja otvoreni izvor podataka, što znači da je dostupan bukvalno svakoj organizaciji i korisniku. Google mape su zatvoreni sistem. U svakom slučaju, verovatno je najbolje da ih koristite oba, u zavisnosti od situacije i usluge koja vam je potrebna u ovom trenutku.