Apache Vs NGINX - Izaberite najbolji server za sebe

Želite li da saznate koji bi bio najbrži server koji možete dobiti? U ovom članku uporedićemo Apache i NGINX, kao i predstaviti sva ograničenja i ključne prednosti oba servera.

Apache Vs NGINX - Izaberite najbolji server za sebe

Pre svega, najbolje bi bilo videti kakve su razlike između NGINX-a i Apache-a. Postoji jedna glavna razlika, a to je definitivno dizajnerska arhitektura. Kada pogledamo kako Apache radi, lako možemo videti da koristi pristup vođen procesom. Pored toga, takođe je u stanju da stvori novu nit (thread) za svaki novi zahtev koji stigne. Ono što se razlikuje od NGINX-a je to što uvek koristi arhitekturu vođenu događajima. Sa samo jednom niti, sposoban je da obradi brojne zahteve.

Dobro, sada je to jasno, pogledajmo kako izgleda Apacheov HTTP server. To je web server platforme otvorenog koda. Apache je poznat i kao httpd. Danas Apache fondacija održava ovaj server, ali ga je prvobitno napravio Tim Berners Lee pre čak 26 godina.

Hajde da prvo podelimo neke zanimljive informacije o Apache serveru. Osnova ovog servera samostalno upravlja svojim uslugama i čitavim brendom. Otvorena zajednica programera održava te usluge potpuno samostalno. Da li ste znali da Apache već vodi skoro 50% svih web lokacija na celoj našoj planeti? Radi na Linux-u, ali je takođe komponenta PHP-a, MiSKL-a i drugih LAMP-a.

Dobro, sada kada je to jasno, podelimo neke zanimljive i važne informacije i o NGINX-u. Ime ovog servera izgovara se kao Engine X, a server je napravljen 2004.e godine. Da li ste znali da danas NGINX zapravo predstavlja više od samo jednog servera? Da budemo potpuno iskreni sa Vama, NGINX je definitivno popularniji od Apache-a među različitim korisnicima širom sveta. U ovom članku ćemo objasniti i zašto je to tako, ali evo nekoliko zanimljivih činjenica o Engine X-u pre nego što pređemo na taj deo.

Kada se pojavio NGINX server, ljudi su ga koristili samo zajedno sa Apache-om. Ali danas, NGINX predstavlja kompletan web server koji je sposoban da se nosi sa čitavim spektrom različitih i brojnih serverskih zadataka. Ako tražite nešto što biste mogli da koristite za HTTP keširanje, proksi ili mail proksi, ili samo kao uravnoteživač opterećenja, NGINX bi verovatno bio Vaš najbolji izbor.

U redu, sada je vreme da uporedimo ova dva servera na osnovu važnih parametara. Počećemo sa osnovnom arhitekturom. Već smo spomenuli da Apache i NGINX imaju različitu arhitekturu dizajna, ali ono što Vam nismo rekli je da oni takođe reaguju na različite online promete i uslove, kao i da se na svoj način bave tim saobraćajem. Iznad smo takođe objasnili kako njihova arhitektura funkcioniše na osnovu broja zahteva koje bi mogli da okače. Ovde bi pobednik definitivno bio NGINX zbog svoje lagane strukture, ali i zato što je nešto brži od Apache-a.

Pogledajmo razlike koje se zasnivaju na njihovim performansama. Statički i dinamički sadržaj obrađuju se na različite načina u okviru ova dva servera. Za Apache se sve zasniva na datotečnom metodu, dok se za NGINX takve stvari rade brže. Takođe, rukovanje ovim komandama je umnogome olakšano sa NGINX-om, pa će i iz ovog poređenja izaći kao pobednik.

Kada razmišljamo o dinamičkom sadržaju, takođe je lako shvatiti razliku između ova dva servera. Na primer, NGINX uopšte ne obrađuje dinamički sadržaj, već ga šalje spoljnim procesima. Naravno, na kraju možete dobiti isti rezultat kao kod Apache-a, ali postupak je malo drugačiji, a za mnoge ljude i previše komplikovan. Stoga ćemo ovde reći da je Apache možda pobednik jer lako obrađuje dinamički sadržaj. Ipak, za svaki statički sadržaj, kao što je već navedeno, NGINX i dalje prevazilazi mogućnosti Apache-a. Dakle, odlučite sami prema Vašim sopstvenim potrebama. 

Da li bi i podršku za OS bilo važno uzeti u obzir prilikom izbora najboljeg servera? Mi mislimo da bi. Apache podržava bukvalno sve sisteme slične Unix-u, dok NGINX podržava ogromnu količinu njih, ali još uvek ne i svaki od njih. Apache je takođe potpuno kompatibilan sa Windows-om, dok NGINX to radi samo delimično. Očigledno je - za ovu kategoriju Apache je ipak pobednik.

Request interpretation. Apache je u stanju da prosledi lokaciju sistema datoteka, dok NGINX prolazi sve to kroz URI, sa ciljem tumačenja zahteva. Korisnici tvrde da je NGINX pobednik u ovom polju zbog brže interpretacije i odgovora.

Recimo još nekoliko reči o modulima karakteristika. Verovatno će nam ovo pokazati ko će biti naš konačni pobednik kada je odabir pravog servera u pitanju. Za Apache postoji 60 službenih modula koje možete koristiti, dok za NGINX možete dobiti nezavisne osnovne module. Na ovaj način, NGINX predstavlja nešto pametniji i lakši server od Apache-a.

Sve u svemu, NGINX bi definitivno bio pobednik. Ipak, ako smatrate da je Apache dobar za sve Vaše potrebe i ako vam koristi u dovoljnoj meri, nema problema da ga nastavite koristiti. Ali, budite slobodni da istražite mnoge druge opcije koje Vam NGINX može ponuditi i budite iznenađeni poboljšanim performansama.