Adalo - Kreiranje aplikacija bez koda

Nekada je pravljenje željene aplikacije zahtevalo pronalazak iskusnog programera, ali čini se da su ta vremena najzad iza nas. Svima nam je dobro poznato da se kodiranje decenijama smatralo obaveznim. Ipak, revolucija je došla sa platformama koje nude mogućnost kreiranja različitih aplikacija bez kodiranja, a jedna od njih je upravo i Adalo. Više o kreiranju aplikacija bez koda i Adalu saznaćete u daljem tekstu...

Govori se da Adalo ruši sve granice u eri moderne tehnologije, a posebno u sferama dizajna i razvoja aplikacija. Kreirati i razviti željenu aplikaciju samo sa odabirom i sklapanjem određenih komponenti? Od sada, to ne samo da je moguće, već je i jednostavno i lako - Adalo omogućava baš svima da kreiraju svoju ličnu aplikaciju na način na koji su oduvek želeli, te ostvare ciljeve kojima teže. 

Bez koda, ali moćan kao sa kodom, Adalo može pretvoriti vašu startup ideju u realnost, ili pak ostvariti snove čak i najzahtevnijih klijenata. Najbolja stvar u kreiranju aplikacija bez koda je to što za tako nešto više nije potrebno tehničko znanje.

Dodajte traku za navigaciju, dugmad i tekst, a zatim kreirajte sopstvenu bazu podataka. Povezivanje dizajna sa bazom podataka omogućava nam da odlučimo koji podaci idu na određene liste. U samo nekoliko poteza, nova aplikacija je spremna da zaživi. 

Mogućnost automatskog dodavanja interakcija, zajedno sa konfiguracijom baze podataka bez jednostavnog koda, privlači sve više korisnika širom sveta. Lakoća kontrolisanja dizajna - od senki, preko teksta, pa sve do ivica - omogućava baš svakome da aplikaciju učini više ličnom, drugačijom, te da rezultat bude shodan personalnim željama i potrebama. 

Adalo je pogodan za svaku platformu - kako za iOS, tako i za Android. Pretvaranje aplikacija u jednostavno korisničko iskustvo je ono što smo toliko dugo čekali. Od sada, možete da podesite i različite vrste plaćanja u aplikaciji, pretplate, sačuvate kreditne kartice, bankovne transfere i mnoge druge stvari koje želite, te koje su vam potrebne. 

Adalo takođe omogućava korisnicima da povežu sve svoje aplikacije zajedno, što neminovno vodi ka potpuno drugačijem iskustvu.

Ime kompanije potiče od ADA LOvelejs, dame koja se smatra prvim programerom, odnosno programerkom na svetu. Adalo želi da podseti sve na njen inovativni duh i talentovanu prirodu. Nekada davno, kada su svi mislili da je neke kompjuterske probleme nemoguće rešiti, ADA LOvelels im je dokazala upravo suprotno. Na istim principima je zamišljen i kreiran upravo i Adalo.

Korisnici širom sveta tvrde da Adalo predstavlja jedno od njihovih omiljenih rešenja kada govorimo o kreiranju aplikacije bez koda, a posebno kada su u pitanju karakteristike i jednostavnost korišćenja. Adalo je u stanju da ujedini dve važne stvari - potpuno je pojednostavljen, ali nije uprošćen. Mnogi ga takođe upoređuju sa "Lego" kockicama jer svako može da pravi komponente i manipuliše njima na brojne različite načine - sastavljanje aplikacija i sistema je kao slaganje kockica – po ličnim potrebama, sa mogućnošću dobijanja uvek različitog rezultata.

Prilikom pokretanja onlajn poslovanja, troškovi mogu biti zaista visoki, a često i premašiti budžet. Nakon što se angažuju potrebni programeri i dizajneri za određeni projekat, poznato je da mnogima ne preostane dovoljno novca za bavljenje proizvodima ili uslugama. Srećom, Adalo ovde nudi idealno rešenje. Dodavanje, prilagođavanje ili čak izrada potpuno nove aplikacije od nule može se uraditi na najjednostavniji mogući način, i to sve bez troškova.

Velika fleksibilnost omogućava korisnicima da eksperimentišu dok kreiraju najbolju strukturu i izgled za svoju novu ličnu aplikaciju. Adalo se lako prilagođava onome što svaka kompanija zahteva, uz omogućavanje unošenja potrebnih promena u svakom momentu.

Osim što je veoma jednostavan za korišćenje, korisnici takođe tvrde da Adalo ima i sjajan korisnički servis. Recenzije koje su ljudi ostavili za Adalo nam govore da je nemoguće napraviti aplikaciju koja izgleda i radi loše. Rad sa Adalom je takođe zabavan i uzbudljiv, čak i za one koji nemaju nikakvo iskustvo u poljima programiranja i dizajna.

Naravno, kao i kod svake, a posebno besplatne platforme, postoje i neki nedostaci. Da li će vama nešto predstavljati nedostatak, zavisi naravno od ličnih potreba, kao i ciljeva kojima težite. Iako korisnici Adala definitivno imaju više pozitivnih nego negativnih iskustava, neka ograničenja bismo voleli pomenuti. 

Nedostatci Adala bi bile ograničene karakteristike u poređenju sa nekim drugim alatima sa niskim kodiranjem ili bez koda. Kao nedostatak se navodi i to da ne pravi jasnu razliku između „frontend-a“ i „backend-a“, te podataka.

Ako ste upravo čuli za Adalo te odlučili da ga i sami isprobate, znajte da postoji kanal pod nazivom #TwoMinuteTuesdays, gde ćete moći jednostavno da naučite kako da koristite sve njegove komponente. Postoji mnogo saveta koji se dele i u vezi sa prilagođenim listama, višestranim aplikacijama, modalima, praznim stanjima, navigacijom, komponentom audio plejer-a i komponentama LottieFiles-a.

Dobro je znati i da se Adalo konstantno unapređuje, stoga nije loša ideja da budete u toku sa njihovim novim funkcijama i unapređenjima. Od novih prilagođenih radnji, preko šablona i kompleta za kloniranje, do izlaza - konstantan rad na Adalu ima svrhu da baš svima omogući napravljenje željene aplikacije.

Adalo veruje da je budućnost rezervisana za kreiranje aplikacija i sadržaja bez kodiranja. Istina je da se tehnologija stalno menja na način gde svako može da radi na mreži i kreira različite aplikacije bez tehničkog znanja. 

Kada sve ovo saberemo, Bilfas smatra da bi Adalo mogao biti vaš prvi i najbolji izbor ako tražite platformu sa niskim kodom ili bez koda koja će vam pomoći da uštedite mnogo novca i vremena, ali će takođe učiniti izgradnju aplikacije zanimljivom i uvek fokusiranom na vaše lične ciljeve i potrebe.