Laravel - Zašto je baš danas pravo vreme da budete programer? 10+ razloga

Pre početka priče o samom Laravelu, dobro je napraviti uvod u to šta je uopšte PHP. Za one koji još uvek ne znaju (iako smo sigurni da znate), PHP je poznat kao jedan od omiljenih i najčešće sretanih programskih jezika u celoj sferi web-developmenta. Samim tim što sve više korisnika koristi PHP 'framework'-e, svedoci smo pojave mnogobrojnih različitih tipova istog.

Danas ćemo pričati o Laravelu, PHP okviru koji već uveliko olakšava život svim programerima širom sveta! Osim toga, ovaj 'framework' je poznat po tome što čini posao zabavnim, zbog jedinstvenih funkcija koje pruža. Najzad, sada je svako u mogućnosti da uživa u procesu stvaranja web aplikacije.

Uvek imajte na umu da je moguće koristiti Laravel i za male i velike aplikacije. Skalabilnost, posebne karakteristike, te sjajne performanse čine ovaj okvir omiljenim među brojnim programerima. A sada, otkrićemo Vam i zašto je to tako...

1. Model View Controller. Laravel koristi poznati model MVC, te na taj način olakšava programerima da nauče svaki potreban korak u kreiranju web aplikacije. MVC ima mnogo ugrađenih opcija, poput routing-a, autentifikacije, sesije i slično. Najzad, pisanje sintaksi je postalo jednostavno, te je razmljivo gotovo svakome.

2. Modularnost. Šta je modularnost? Ovaj termin predstavlja mogućnost rastavljanja i ponovnog sastavljanja određene aplikacije. Dobra strana Laravela je što ima izuzetno veliku modularnost, čineći svaki projekat lakšim. Sada ste u mogućnosti da sve podelite u manje module, kreirate, menjate, spajate - na način i redom koji Vama odgovara!

3. Dependency Management. Mnogi tvrde da je ovo jedna od najboljih i najvažnijih stavki koju ovaj PHP 'framework' pruža. Nema više strogo kodiranih alata koji Vam zadaju glavobolju. Da li se često susrećete sa problemima sa servis kontejnerom (IoC)? Srećom, od sada to neće biti slučaj.

4. Keširanje i routing. Ukoliko želite da poboljšate sve performanse Vaše web aplikacije, možete koristiti Laravel keširanje da biste brže sortirali podatke. Želite da napravite RESTful aplikaciju? Sa Laravel routing metodom i to je moguće! 

5. Testiranje, testiranje... Pored testiranja, svaki programer želi da ukloni i moguće greške u samoj aplikaciji. Laravel ima posebnu funkciju koja će učiniti testiranje lakim, tačnim i zanimljivim.

6. Kreirajte kontrolere po Vašoj meri. Uz ovaj PHP 'framework', moguće je razdvojiti logiku za POST i GET zahteve.

7. Formatiranje podataka. Poznata Blade funkcija u Laravelu olakšava formatiranje podataka i pruža mogućnost korišćenja različitih i korisnih layout-a i šablona. Takođe, u mogućnosti ste da isprobate i sistem migracije, te napravite strukture baze podataka na način na koji Vama odgovara. 

8. Kreirajte upit na bazi podataka brzo i lako. Od sada bez napora, uz širok izbor zanimljivih dodatnih funkcija.

9. Podrška. Budite sigurni u podršku za sve baze podataka uz Laravelov Eloquent ORM. Takođe, ovaj PHP 'framework nudi i 'support' za više file sistema (lokalni ili na Cloud-u).

10. Mogućnost korišćenja višejezične aplikacije i kontrola taskova čak i na udaljenim serverima. 

+ Unapred ugrađene komande koje ćete voleti! Da li ste već čuli za Artisan? To je dobro poznati command line alat ovog PHP okvira. Od sada, ne morate više prolaziti kroz iste ili slične zadatke koji Vam oduzimaju mnogo vremena.

Kada sve navedeno saberemo, lako ćemo doći do samo jednog zaključka - Da, danas je lako i zanimljivo biti programer, uz jedan od najboljih (ako ne i najbolji), PHP 'framework' – Laravel!