Google Tag Menadžer - Dodajte analitiku kao i sve skripte na samo jedno mesto!

GTM, odnosno Google Tag Menadžer, predstavlja dobro poznati besplatan tag alat koji korisnici digitalije širom sveta jednostavno vole! U ovom tekstu, pokazaćemo Vam i zašto je to tako...

Google Tag Menadžer - analitika i sve skripte na samo jednom mestu

GTM je naravno kreiran od strane same Google kompanije. Radi na osnovama HTML i JavaScript tagova. Uskoro, Google Tag Menadžer će slaviti svoj 10.i rođendan, jer se pojavio 2012.e godine. Od svoje pojave, ovaj tag alat je došao u dve različite verzije. Ipak, GTM verzija 2 je definitivno više zastupljena, a kreirana je samo 2 godine kasnije od svog prvenca. Ono što je poboljšano u verziji napravljenoj 2014.e je to da je dodat API, što sada čini Google Tag Menadžer dosta jednostavnijim alatom za korišćenje. 

Pa, zašto biste trebali da koristite GTM? Kao prvo, besplatan je, što smo već i naveli gore. Ukoliko se odlučite da instalirate Google Tag Menadžer, možete biti 100% sigurni da će Vam ovaj alat savršeno dobro služiti za upravljanje različitih kodova, odnosno tagova na sajtu. 

Pretpostavljamo da znate da je Google Tag Menadžer odvojen alat od Google Analitike, ali je ipak dobro pomenuti da je moguće koristiti oba zajedno (odnosno vrlo poželjno), kao i kombinovati njihove mogućnosti za dobijanje što boljih i preciznijih podataka (što većina korisnika GTM-a i radi). 

Hajde da vidimo koje su to prednosti koje GTM pruža. Ovo su neke od najvažnijih:

1. Ne morate više biti zavisni od programera u obavljanju svih zadataka. Od sada, postavljanje kao i upravljanje tagovima može postati samo Vaš, jednostavan zadatak.

2. GMT interfejs je vrlo jasan i lak za korišćenje.

3. Testiranje tagova je lako i brzo. Od sada, možete to da uradite i pre nego što postavite kodove na željeni websajt.

4. Pratite sve promene sa lakoćom uz stavku version control. Budite u toku dešavanja svih procesa koji se obavljaju.

5. Svi korisnici koji imaju pristup alatu su uvek u Vašem vidokrugu. 

6. Ne morate više da ažužirate Google Analitiku, jer GTM obavlja to sam po sebi i automatski.

7. Prikupljajte sve dodatne informacije koje Vam mogu zatrebati na brz i lak način. Primeri su različiti, poput koliko je pregleda bilo na određenom YouTube videu, koliko je klikova bilo na samoj GTM ikonici i tako dalje.

No, hajde da vidimo šta uopšte predstavlja sam tag. Kada govorimo o Google Task Manager tagu, mi zapravo mislimo na delove JavaScript koda. Ovi kodovi se šalju na različite programe kao i sajtove, poput Facebook-a, Twitter-a, Google AdWords... Naravno, kao što smo već i rekli, Google Analitika je gotovo uvek povezana sa GMT-om. Facebook Pixel Code bi bio jedan čist primer Google Tag Menadžer koda. Pored toga, to bi mogao biti i Conversion Tracking Tag AdWords, ali i kod Google Analitike.

Da li je teško dodati ove kodove na sajt? Pa, i nije. Zapravo, govorimo o prvoj naučenoj funkciji pri korišćenju računara - copy/paste funkciji. Možete direktno da ubacite potrebne i željene delove koda na sajt copy past-om u header.php, ali takođe možete sve ovo da učinite i kroz GTM opcije. 

Sledeće što se dešava je to da se stranica učita, a određeni tag se izvršava. Na koji način sve ovo funkcioniše? Postoji nešto što se zove trigeri. Ovi trigeri dolaze sa određenim tagovima, kako bi se na potpuno jasan i precizan način omogućilo samo slanje kao i izvršavanje funkcije određenog taga odnosno koda.

Veća kontrola mnogih aktivnosti je definitivno jedna od najvećih dobrobiti GTM-a. Google Tag Manadžer uveliko olakšava odluke kada tag treba ili ne treba da se izvrši, kao i mesto na kojem treba ili ne treba da se izvrši sama radnja. GMT isto tako olakšava situaciju kada ne znamo šta tag treba da uradi nakon toga što izvrši zadanu funkciju. Na lak način možete da dodate, promenite, ili pak obrišete bilo koji tag za koji smatrate da više ne treba da bude na sajtu. Takođe, više ne postoji potreba za editovanjem određenog koda. 

Google Tag Manager container kod je glavni tag koji je u stanju da omogući sve gore navedeno jer radi sa jedne, centralne lokacije.

Na sreću, GTM je vrlo lak za korišćenje te ljudi širom sveta smatraju njegov interfejs totalno user-friendly. Uz samo par klikova, najzad ste u mogućnosti da upravljate svim kodovima, kao i analitikom, na samo jednom mestu.

Pored svega rečenog, dobro je napomenuti da je i sama analitika sajta unapređena ukoliko se odlučite da isprobate sve benefite koju ovaj besplatni tag alat pruža. Već smo spomenuli da je GTM usko vezan za Google Analitiku, ali budite dovoljno radoznali da otkrijete in-built tagove i varijable koje će olakšati, ali i poboljšati Vaše obavljanje zadataka. 

Želite da napravite napredna praćenja na sajtu, ali ne želite da trošite previše vremena na to? Na svu sreću, od sada to možete uraditi sa GTM i naprednom analitikom. 

Da li ste znali da bi za sve funkcije koje GTM pruža morali da potrošite nekoliko dana, ili čak čitavu radnu nedelju?

Nemojte trošiti vreme i energiju na dodatne i naporne zadatke jer će ovaj besplatni tag alat od sada sve to raditi za Vas!