Sve o WordPress-u na jednom mestu

WordPress je nadaleko poznat kao sistem za upravljanje sadržajem (CMS). To je platforma koja se koristi za pravljenje i održavanje web lokacija za koje nije potrebno nikakvo znanje o kodiranju. Štaviše, omogućava vam da prilagodite svaki aspekt vašeg sajta.

Sve o WordPress-u na jednom mestu

Wordpres su 2003. godine kreirali Matt Mullenveg i Mike Little. Počelo je kao platforma „bez znoja-bez muke“ za ljude kojima je bilo potrebno rešenje za kreiranje i hostovanje osnovnih blogova. Zbog stalnog razvoja i ažuriranja, WordPress je izrastao u fleksibilan, dinamičan alat koji možete koristiti za kreiranje gotovo bilo koje vrste sajta.

Pre nego što pređemo na osnovne karakteristike i funkcionalnosti, važno je da se uverimo da govorimo istim jezikom. To znači da treba praviti razliku između WordPress.com i WordPress.org.

WordPress.com je kreator web lokacija koji vam omogućava da besplatno kreirate i hostujete websajtove. Shodno tome, ima određena ograničenja.

S druge strane, WordPress.org je autoritativnija platforma, zbog čega će se ovaj članak fokusirati na nju.

Šta je tako posebno u WordPress-u?

To je nesumnjivo najpopularniji CMS na globalnom nivou. Više stranicapokreće WordPress nego bilo koji drugi CMS – tačnije, 4,5% celog interneta. Procenjuje se da je između 50 i 60% web stranica koje koriste CMS napravljeno na WordPress-u. Osim toga, 17 blog postova se objavljuje na WordPress-u svake sekunde.

WordPress je softver otvorenog koda, što znači da se na njega ne primenjuju autorska prava ili zaštitni znak.

Shodno tome, svima je slobodno dostupan za preuzimanje i modifikovanje pod Opštom javnom licencom. Što je još važnije, razvija ga i održava posvećena zajednica. 

Šta treba da znate kao korisnik:

  • WordPress je besplatan za korišćenje;
  • Dostupan je niz besplatnih i jeftinih alata;
  • Napravljen je da bude lak za upotrebu i da pruža funkcije koje su najpotrebnije kreatorima web lokacija;
  • Niste ograničeni u načinu na koji odaberete da koristite platformu i da komunicirate sa njom, kao i bilo koju modifikaciju koju želite da napravite pomoću kodiranja i drugih alata.

S obzirom da je WordPress izuzetno popularna platforma i da ima ogromnu zajednicu izgrađenu oko nje, uvek je dostupna pomoć kada vam je potrebna. Postoji mnogo dokumentacije na mreži, blogova u centru WordPress-a, foruma, kurseva i resursa, da spomenemo neke.

WordPress nije „samo za početnike!“

Njegova sposobnost da se skalira zajedno sa korisnicima je jedna od ključnih prednosti platforme. Kako napredujete i saznate više o platformi, otvara vam se čitav novi svet mogućnosti. Bilo da se radi o jednostavnom blogu ili velikim, složenim sajtovima za preduzeća i onlajn prodavnicama, WordPress može da predstavlja pravi izbor. 

WordPress kontrolna tabla - Ako imate blog, WP je prava platforma jer nudi mnogo funkcija koje su pogodne za blogove. Čak i ako ste bloger početnik, lako možete da upravljate uređivačem koji je jednostavan za korišćenje za kreiranje postova, snažnu funkcionalnost komentara i još mnogo toga.

Šta sve možete da uradite sa WordPress-om?

WordPress je mnogo više od alata koji se lako koristi za lični blog. Istina je da ga možete koristiti za kreiranje skoro bilo koje vrste sajta koje možete zamisliti. Tipovi sajtova za koje možete da koristite WordPress uključuju:

  • Sajtovi sa vestima. WP blog format je odličan za novinske članke, a i za sajtove sa vestima.
  • Portfolio na mreži: Postavljanje reprezentativnog portfolia je prilično jednostavno sa pravom WordPress temom. Možete ga koristiti da pokažete da vaši projekti sarađuju sa novim klijentima.
  • Poslovni sajtovi: WordPress je odličan alat za deljenje poslovnih informacija, pružanje kontakt podataka, integraciju vašeg brenda i izgradnju snažnog prisustva na mreži.
  • Prodavnice e-trgovine: Ako planirate da pokrenete prodavnicu na mreži ili je već imate, na raspolaganju su vam raznovrsni WordPress alati, uključujući dodatak WooCommerce.
  • Partnerske web stranice: WordPress zajednica nudi mnogo prilagođenih rešenja za one koji su zainteresovani da kreiraju web stranicu za pridruženi marketing ili da unovče svoj sajt.
  • Zajednice: Platforma vam omogućava da lako kreirate forume, fan stranice ili baze znanja za ljude koji dele ista interesovanja.

WordPress kontrolna tabla

Jedna od ključnih prednosti WordPress-a je njegova kontrolna tabla prilagođena korisnicima. To je privatna administrativna oblast u kojoj možete da upravljate svim aspektima sajta sa jednog mesta. Takođe pruža prilagodljiv uređivač koji olakšava kreiranje sadržaja i pristup različitim podešavanjima i opcijama prilagođavanja.

Takođe, WordPress je kreiran u odnosu na SEO (optimizaciju pretraživača), bezbednost i performanse.

WordPress nudi mnoštvo tema i dodataka kako bi vaše iskustvo bilo onoliko personalizovano koliko vam je potrebno.

Prilagođavanje WordPress-a

WordPress dodaci vam omogućavaju da proširite sve što poželite. Ovo uključuje i plaćene i besplatne dodatke koji vam omogućavaju da uradite mnogo bez potrebe da pišete kod od nule. U ovom trenutku, zvanični WordPress direktorijum sadrži preko 45.000 besplatnih dodataka. I to bez premium dodataka koji mogu dodati više funkcionalnosti sajtovima.

Nepotrebno je reći da ako znate PHP, nema ograničenja za prilagođavanje dodataka. Alternativno, možete da napravite sopstveni dodatak od nule. Direktorijum WordPress dodataka pruža alate koji vam omogućavaju da dodate skoro sve moguće funkcije vebsajtu.

Možete promeniti način na koji vaša veb stranica izgleda i funkcioniše. Štaviše, ako poznajete HTML i CSS, možete napraviti bilo koju zamislivu promenu. Ako niste toliko vešti, postoji mnoštvo tema i dodataka za prilagođavanje vašim željama.

WordPress teme

WordPress tema je fascikla sa datotekama kombinovanim za kreiranje dizajna sajta. Tema uključuje stilove, slike, datoteke šablona i povremeno JavaScript datoteke. Ove datoteke diktiraju način na koji se prikazuju vaši postovi i stranice na blogu.

Koristeći temu, možete da promenite izgled websajta, pa čak i da promenite njenu funkcionalnost. WordPress nudi hiljade besplatnih i vrhunskih tema.

Možete preuzeti besplatne teme iz zvaničnog WordPress direktorijuma tema. Ako ciljate na više, postoji niz vrhunskih tema sa naprednijim funkcijama koje možete kupiti od programera.

Za jedinstveni web dizajn, možete kreirati i sopstvene prilagođene teme.

Odabir prave WordPress teme za vašu stranicu

Činjenica je da odabir prave teme za vašu stranicu često može biti izazov. Postoje teme opšte namene koje vam omogućavaju da personalizujete svoj sajt u skladu sa sopstvenim idejama i brendiranjem. Osim toga, postoje teme specifične za određeni tip sajta – onlajn prodavnice ili blogovi različitih vrsta.

Bez obzira na vaš stil i želje, teme obično dolaze sa pristupom velikom broju unapred napravljenih elemenata. Ovi elementi se mogu mešati i upariti za jedinstven izgled. Što je najvažnije, nije važno da li ste dizajner ili ne jer ćete ovo moći lako da uradite bez mnogo prethodnog iskustva.

WordPress dodaci

Za razliku od tema, dodaci vam omogućavaju da dodate nove funkcije na sajtu. Postoje jednostavni dodaci koji dodaju samo jednu novu funkciju, kao što je galerija slika ili kontakt. Nasuprot tome, postoje sveobuhvatne opcije koje vam omogućavaju da napravite drastičnije promene u funkcionalnosti vašeg sajta.

WordPress dodaci vam omogućavaju da optimizujete svoju stranicu za pretraživače, kreirate forum, poboljšate bezbednost ili napravite izlog. Postoji dodatak za sve što želite da vaš sajt radi.

Preporučujemo vam da počnete sa zvaničnim direktorijumom tema i direktorijumom dodataka, pogotovo ako ste početnik.

Početak rada sa WordPress-om

Do ovog trenutka ste shvatili ključne aspekte i prednosti korišćenja WordPress-a, a evo i kako bi trebalo da počnete sa korišćenjem istog.

WordPress je platforma koja sama hostuje, zbog čega postoje neki kritični koraci koje morate da preduzmete u kreiranju svoje prve web lokacije. Proces je relativno jednostavan. Pročitajte listu neophodnih koraka u nastavku.

Potreban vam je hosting plan

Da biste svoju stranicu pre svega oživeli i pokrenuli, biće vam potreban pristup web serveru na kome ćete čuvati podatke i datoteke. Ovo vam takođe omogućava da prenosite informacije preko weba. 

Možete birati između mnogih planova hostinga, u skladu sa vašim posebnim potrebama i tipom vašeg sajta.

Da biste osigurali najbolje moguće rešenje, toplo vam se preporučuje da odaberete kvalitetan plan hostinga specifičan za WordPress.

Kada odaberete pravi hosting plan za svoje potrebe, sve što treba da uradite je da ga dodate u korpu i započnete proces plaćanja. Predlažemo da se odlučite da naši stručnjaci instaliraju WordPress i omogućite WP Website Builder tokom registracije. To će učiniti ceo proces mnogo lakšim. Dobićete potvrdu e-poštom sa svim neophodnim detaljima koji su vam potrebni da biste započeli.

Upoznajte svoju kontrolnu tablu

Nakon što završite sa planom hostinga, morate se upoznati sa svojom kontrolnom tablom. Sve što trebate je da se prijavite sa stranice za prijavu na korisnički panel. Na kontrolnoj tabli ćete pronaći sve alate koji su vam potrebni za upravljanje web-sajtom.

Uverite se da su svi koraci obavljeni - moraćete da se registrujete i proverite da li je WordPress instaliran.

Kada počnete, kontrolna tabla će vam pomoći da konfigurišete poštu na stranici, dodate nove korisnike i pristupite svojim MiSKL bazama podataka.

Registrujte domen

Svakom sajtu je potrebna web adresa na kojoj će biti hostovan. Trebalo bi da bude jedinstven domen, atraktivan, ali lak za pamćenje. 

Kada registrujete (kupite) domen i imate plan hostinga, možete početi da pravite sajt! 

Pristupite i prilagodite svoj sajt

Sada možete početi da pravite svoju web stranicu!

Kada se prvi put prijavite na svoju WordPress kontrolnu tablu, biće spreman čarobnjak „za početak“ koji će vas voditi kroz sve detalje koje trebate da obradite da bi vaša web lokacija bila objavljena i spremna za korisnike.

Počinjete tako što ćete izabrati temu iz ogromne kolekcije tema. Svaka tema dolazi sa fantastičnim demo sadržajem. Kada odaberete temu za svoj sajt, morate da izaberete koje stranice će biti instalirane i da li želite da uključite blog na svoju web stranicu ili ne. Da biste bili sigurni da vaša web stranica izgleda ispravno na svakom uređaju, možete da proverite i odziv vaše teme - “responsive web design”.

Možete koristiti čarobnjaka da dodate informacije kao što su vaši profili na društvenim mrežama.

Sada možete dodatno da prilagodite svoje stranice pomoću alata za uređivanje  - prevuci i ispusti (“drag and drop”) i unapred napravljenih blokova dizajna.

Dostupan je niz dodataka ako smatrate da vašoj stranici nedostaju određene funkcije. Možda ćete želeti da počnete sa malim dodacima – prvo odaberite kvalitetnu temu, a zatim dodajte nekoliko dodataka za željene funkcije tokom vremena. Ako naiđete na ovaj korak, možda ćete želeti da isprobate neke od popularnih dodataka koji dobro funkcionišu za skoro svaku stranicu.

Kreiranje sadržaja

Postovi i stranice su glavni tipovi sadržaja u WordPress-u. Koriste isti uređivač prilagođen početnicima, kako bi vaše prve korake u kreiranju sadržaja učinili što lakšim i pojednostavljenim.

Obavezno uključite stranicu za kontakt kako bi posetioci vašeg sajta mogli da vas kontaktiraju!

Dok pravite i dodajete sadržaj na svoj sajt, moći ćete da koristite iste alatke za prevlačenje i ispuštanje (drag and drop) koje su vam pomogle da napravite svoje stranice. Štaviše, na stranici se nalaze predlozi za SEO (optimizacija pretraživača). Ovo će vam pomoći da dobijete više angažmana i povećate posećenost sajta.

Da sumiramo:

WordPress je široko popularna platforma uglavnom zbog svoje svestranosti. Pogodan je i za početnike i za iskusne programere i odličan je alat za kreiranje blogova, sajtova za e-trgovinu i svega ostalog što vam padne na pamet.

Što je još važnije, sa njim je neverovatno jednostavno početi!

Da biste započeli sa svojom prvom WordPress avanturom izrade sajta, moraćete da izaberete ime domena i odaberete plan hostinga. Sledeći korak je da instalirate platformu i krenete sa prilagođavanjem vaše stranice. 

Sa našim stručnjacima, ovaj proces je brz i lak. Izaberite jedinstvenu temu, dodajte svoje stranice, malo prilagođavanja i vaš sajt je spreman za objavljivanje!