Responzivni veb dizajn

Elastični dizajn. Korisničko iskustvo prilagodljivo mobilnim uređajima, desktop računarima i tabletima.

RVD znači specifičan pristup modernom, odnosno adaptivnom veb dizajnu. Kakav
Internet sadržaj koji želimo da kreiramo kada kažemo da koristimo responzivni veb dizajn? U svakom slučaju, taj sadržaj bi morao biti veoma lak za korišćenje, ali i prilagodljiv za sve
uređaja (zbog različitih veličina ekrana, npr. mobilnih telefona i tableta).

Kada odlučimo da izgradimo RVD lokaciju, mi zapravo koristimo tečne mreže koje služe za zasnivanje i određivanje proporcija pojedinih ekrana uređaja. Fleksibilne slike čine iskustvo i doživljaj sadržaja na svakom različitom uređaju sa jednakim i visokim kvalitetom. Pored fluidnih rešetki i fleksibilnih slika, dobro je pomenuti i posebne tehnologije koje se koriste u kreiranju responzivnog veb dizajna.

Ovde najčešće mislimo na CSS koji je u stanju da objedini sve sadržaje za različite
uređaje. Preporučuje se da istražite CSS sisteme i pronađete one koji najbolje odgovaraju za sve vrste uređaja za koje želite da kreirate responzivni veb dizajn. Primer prilagođavanja stavki na sajtu uz pomoć CSS sistema - margine, veličina fonta...

Takođe imamo Javascript kodove za mobilne telefone. Ovi kodovi nisu nametljivi i definitivno donose poboljšanje verzije sajta za mobilne telefone i male ekrane.

Šta se dešava kada određeni mobilni uređaji ne prepoznaju sajt jer ne rade ispravno sa JavaScript kodovima? Naravno, dešava se. Ali i ovde postoji rešenje. Preporučuje se da uradite detekciju pretraživača. Sledeće na redu je otkrivanje mobilnog uređaja. U prevodu – moramo da istražimo da li taj mobilni uređaj podržava CSS ili HTML svojstva. Kombinujemo različite sisteme i mogućnosti kako bismo otkrili i pronašli najpovoljnije rešenje za prikazivanje sadržaja za verziju mobilnih uređaja.
Prilagođavanje izgleda sajta pojavilo se iz same potrebe savremenog društva, a ove ideje za njegovu upotrebu i primenu nastale su spontano, sa promenom sveta i tehnologije.
Glavni motiv postojanja responzivnog veb dizajna je to što sve više ljudi širom sveta koristi razne uređaje za pretraživanje sadržaja na mreži, poput pametnih telefona.
Zamislite šta bi se desilo da sajtovi nisu optimizovani za vaš računar i telefon na isti način?
Možda želite da proverite nešto što ste videli izvan svog doma, ali ako ta veb lokacija nije uređena po principima RVD-a, bili biste uskraćeni za informacije koje ste želeli da pregledate preko telefona i morali biste da sačekate dok se ne vratite kući da to uradim ponovo.